Fiskehandleren spiller blues

Fiskehandleren spiller blues


NIELSENOG.COM FOTOS: LARS HAGEMANN OG TONY THOMSEN (MUSIKARRANGEMENTERNE)

Cirka 30 gange om året kobler fiskehandler Lars Hagemann fra Flyvefisken i Ebeltoft sin trailer med et transportabelt køkken på bilen og rykker ud til et privat eller offentligt musikarrangement, hvor menuen står på amerikansk sydstatsmad kombineret med musik. Blues ‚N’ Food hedder konceptet, der er forankret i et firma, som Lars Hagemann har dannet med guitaristen H.P. Lange. Under sloganet ”Let the good Times Roll” kombinerer de levende bluesmusik med live food, altså mad, der tilberedes på stedet. Maden tilhører cajun-traditionen og rummer bl.a. seafood, jambalaya og gumbo. Parret leverer mad og musik til festivaler, jazzklubber, kulturhuse og private arrangementer. Menuen, musikken og prisen varieres og tilpasses efter behov. Ideen opstod ved et tilfælde — og så alligevel ikke. Lars Hagemann er ikke alene fiskehandler, men også en passioneret bluesmusiker, og da han på et tidspunkt kom i forbindelse med musikeren H.P. Lange, foreslog denne, at de kopierede en amerikansk musikers idé med at køre rundt på landevejene og tilbyde mad og musik til private og offentlige arrangementer.Det første halve år udløste 50 arrangementer, og i dag har niveauet lagt sig på omkring 30 om året.

Uddannet kok

Men Lars Hagemann er som nævnt fiskehandler. Han er også uddannet kok, og den baggrund har givet ham en særlig vinkel på salg af fisk. Han kom ind i branchen i 1986, da han blev ansat i Nørreport Fiskehus i København. Ønsket om at få foden under eget bord voksede sig stærk med tiden, og mens han var ansat hos P. Clausens Fiskehandel i Århus, begyndte han at lede efter egnede steder. Han blev præsenteret for en fiskebutik i Ebeltoft og så muligheder i den. Han slog sig sammen med en anden kok, Carsten Kyster, om at drive forretningen, og under navnet Flyvefisken åbnede den grundlovsdag 5. juni 1997. - Jeg begyndte min nye karriere som selvstændig fiskehandler med en kapital på 10.000 kr. og købte råvarer for alle pengene. Jeg glemmer det aldrig. Første dag gav en omsætning på 76,50 kr., og dagen efter lå den på 136 kr. Det var en noget pudsig begyndelse. Men da sommeren var forbi, var situationen helt anderledes. Det var faktisk gået så godt, at Lars Hagemann fik en opringning fra det lokale pengeinstitut, der havde hørt om butikken og ville høre, om ikke Flyvefisken kunne tænke sig at være kunde. Partneren Carsten Kyster drog videre i verden, og i dag er Lars Hagemann eneejer af Flyvefisken og driver den som en kombination af engros- og detailhandel. Hans baggrund s om kok har betydet et vågent øje for råvarernes betydning og deres ultimative anvendelse for at undgå, at ”for meget økonomi ryger i skraldespanden”, som han udtrykker det. - Hvis vi har et stykke havtaske til rest, bliver den brugt til for eksempel en salat. Vi har altid omkring ti forskellige salater parat i køkkendisken. Et andet princip er køb af kvalitet: - Vi sælger udelukkende ærlige kvalitetsvarer uden tilsætningsstoffer, og jeg oplever, at kunderne gerne vil betale for det. Det har givet os en stabil og tilfreds kundekreds.

Rokkevinger og glashvarre

Og så handler det om at udfordre kunderne med – efter normaldanske forhold - usædvanlige råvarer som rokkevinger og glashvarre. - Det har kunderne taget pænt imod. Vi har for eksempel kunder, der kommer ind i butikken og spørger os, hvad vi kan foreslå dem til middag. Den rolle tager vi alvorligt, så jeg har lagt vægt på at ansætte uddannet personale, der enten har en baggrund som kokke, slagtere eller fiskehandlere, og som kender råvarerne og dermed kan give kunderne en fyldestgørende beskrivelse af deres anvendelse og tilberedning. Antallet af ansatte veksler efter sæsonen. I lavsæsonen har Flyvefisken omkring fire-fem ansatte og tre-fire mere, når det er højsæson. I lavsæsonen kan omsætningen ikke hentes ind alene med salg til private. Her træder Flyvefiskens engrossalg ind, fortrinsvis til restauranter og andre fiskehandlere. Og så er der vel kun tilbage at tilføje, at den ebeltoftske Flyvefisk i november 2013 fik en århusiansk partner i form af en selvstændig detailbutik i Risskov, hvor Lars Hagemann er medejer.

 

BLÅ BOG

Lars Hagemann

Kok og siden 1997 indehaver af fiskebutikken Flyvefisken i Ebeltoft. Åbnede filial i Risskov i 2013. Uddannet på Restaurant Allégade 10 på Frederiksberg og Nørreport Fiskehus i København i 1986. Han har bl.a. været kok i fiskerestauranten Trekosten i Gammel Skagen, køkkenchef i Restaurant Gilleleje, Nyhavn og køkkenchef på Gl. Vrå Slot, Tylstrup ved Aalborg. Lars Hagemann er tildelt Det Danske Gastronomiske Akademis Hæderspris for fremragende indsats ved salg af fisk.

Tilbage

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies