Medarbejderne i Fisk & Færdigt på H.C. Ørstedsvej på Frederiksberg langer ugentligt over 200 kg fiskefrikadeller over disken til kunder, der ikke selv har lyst til selv at stå og bøvle med fiskefars hjemme på stegepanden. De foretrækker i stedet frikadeller kreeret af den tidligere engelske stjernekok i Michelin-klassen, Simon Longhurst, der driver Fisk & Færdigt med sin samlever Camilla Hedegaard.
Fiskefrikadellerne er imidlertid langt fra den eneste form for takeaway, som Simon Longhurst har på menuen i forretningen. Tværtimod. Ikke mindre end 60 pct. af omsætningen i den velbesøgte butik stammer fra fiske-takeaway og fiskebaserede færdigretter, hvad enten det er paella, dampede muslinger i hvidløg, jomfruhummer, fiskesupper eller varmrøge lakst med frit valg mellem forskellige salater og andet tilbehør til retterne.
Simon og Camilla overtog den 60 år gamle fiskeforretning på H.C. Ørstedsvej for 12 år siden. Simon Longhurst havde en intention om først og fremmest at sælge frisk, fersk fisk, sådan som stort set alle andre danske fiskehandlere gør det og altid har gjort det. Han fandt imidlertid hurtigt ud af, at danskerne gerne vil spise fisk, men tit og ofte ikke er så meget for selv at stå for tilberedningen af dem.
- Da vi åbnede Fisk & Færdigt, var vi ellers meget bevidste om, at det skulle være en traditionel fiskehandel med friske fisk, delikatesser og vildt, men da jeg jo har en baggrund som kok, var det egentligt mest naturligt, at vi også lavede en masse fiskeretter, så derfor begyndte vi på fiske-takeaway for ti år siden, siger Simon Longhurst.
Det har vist sig at være en rigtig satsning og en markant fornyelse i en betrængt fiskebranche, hvor antallet af fiskehandlere siden 1980 og 30 år frem er faldet fra 1.100 til 288.
Kombinationen af takeaway og salg af friske fisk betyder også, at Fisk & Færdigt har et mindre spild af råvarer, fordi fisk, der ikke bliver solgt i butikken, kan anvendes i takeaway-retter.
Den store efterspørgsel efter færdigretter har betydet, at Simon Longhurst ikke har tid til selv at lave alle retterne. Han har derfor allieret sig med en fransk kok, som både passer gryderne og gerne giver kunderne et godt råd med på vejen om, hvordan fisken bedst kan tilberedes.
Det er ikke kun den franske kok, der deler ud af sin viden i Fisk & Færdigt, for Simon Longhurst har også med succes gennemført kokkeskoler i butikken, hvor interesserede fx kan lære, hvordan man udskærer og renser fisk, giver fiskesaucen smag, tilbereder skaldyr, flår en fasan, parterer en gråand eller steger en hjortebøf.
Simon Longhurst understreger, at han absolut ikke har grund til at klage over forretningens omsætning, men han lægger heller ikke skjul på, at der skal knokles for at tjene penge, og at H.C. Ørstedsvej ikke er så god en handelsgade, som den har været tidligere for specialfødevarebutikkerne.
48-årige Simon Longhurst er uddannet kok i England og har arbejdet som køkkenchef på flere restauranter i Michelin-klassen i både Frankrig og England, ligesom han har været en kendt og velrenommeret restauratør i London. Derudover har Simon bl.a. været privat kok for en russisk oligark i Frankrig, men for 14 år siden vendte han og hans danske samlever Camilla Hedegaard næsen mod Danmark af familiemæssige årsager. I de første år i Danmark arbejdede Simon som kok på forskellige restauranter, inden parret overtog fiskeforretningen på H.C. Ørstedsvej. Simon Longhurst er medlem af bestyrelsen for Danmarks Fiskehandlere.