Gourmetmarked midt i Roskilde tager form

Gourmetmarked midt i Roskilde tager form


Birthe Lyngsø

 

Kuberts Fisk slog dørene op i Roskilde første april i år. Den nye fiskehandel ligger i Støden. Nærmeste naboer er en nyåbnet bagerforretning, ”Conditoriet”, og den i forvejen velkendte Slagter Frimann. En vinforretning og en arkade med hjemmelavede delikatesser og tilbehør fra butikkerne er også på tegnebrættet, fortæller fiskehandler Lars Kubert, der ser en god synergi i, at de sammen skaber et gourmet hjørne forenden af byens livlige handelsstrøg. Kunderne kigger indenfor i en lind strøm. Og fiskehandler Lars Kubert får langet ganske mange fileterede hornfisk over disken denne fredag, hvor det er to uger siden, forretningen stod klar til at byde kunderne inden for. Bag disken er der frit udsyn til produktionslokalet, hvor den ene af de to ansatte, Merete, er optaget af at fremstille tortillaruller med krabbekød, krebsehaler og rejer, som bliver blandet med creme fraiche og purløg. Den anden ansatte, Victor, er praktikant og under uddannelse på Fiskeriskolen i Thyborøn. Han cirkulerer frem og tilbage for at fylde op med fristende hjemmelavede fiskespecialiteter og ovnklare fiskeretter.

Udfylder et behov for frisk fisk

At åbne fiskehandel nummer 2 her i centrum af Roskilde har længe været en drøm for Lars og hans kone Tanja. I forvejen har parret haft fiskeforretningen Kuberts Fisk på Algade i Nykøbing Sjælland siden 2005. Denne butik står Tanja for driften af nu, mens Lars i øjeblikket bruger al sin energi på den nyåbnede fiskeforretning. Min kone og jeg var varme på idéen om at åbne en fiskeforretning i Roskilde, da byen har et virkelig godt handelsliv. Og vi var ret sikre på at kunne udfylde et behov i byen for frisk fisk. For hidtil har der kun været et par fiskebiler, når det var torvedag. Da vi så fik mulighed for et lejemål i Fællesbageriets store ejendom i Støden, lå det lige til højrebenet, siger Lars, som glæder sig over den store interesse, de er blevet mødt med. Åbningsdagen oversteg alle forventninger, og selv Roskildes borgmester kom forbi for at hilse på. Vi har samtidig været privilegeret ved at have stamkunder i den nye butik fra dag ét. For mange af vores kunder i Nykøbing Sjælland er landliggere, der kommer fra Roskilde og omegn.

Stort salg i frisk fisk

Sammenlignet med fiskeforretningen i Nykøbing Sjælland oplever Lars, at efterspørgslen på friske fisk er endnu større i Roskilde. Men han er også bevidst om betydningen af at have en af bymidtens største parkeringspladser helt tæt på. For som han siger, nu er friske fisk jo ikke ligefrem impulskøb, og da slet ikke en vare, man promenerer videre med ned ad byens handelsstrøg. Vi har ikke særlige mærker, som skal vise fiskens bæredygtighed. For jeg mener, at den fisk, vi får her i Danmark er så kontrolleret, at den er fuldt ud bæredygtig. Taler vi fisk udefra, så kan det f.eks. være laks, og her har vi kun den bæredygtige færøske. Det, som i særlig grad er afgørende for os og for vores kunder er fiskens friskhed. Og netop friskheden får ham til at tænke på en episode, hvor en ældre dame kom ind for at spørge til friskheden på et par skrubber, som netop var blevet lagt ud i vinduet. Lars tog en af dem op og demonstrerede, at den var sprællevende. Ja så levende, at hun nok skulle regne med, den ville tage nogle store hop, når hun lagde den på stegepanden. Nå, men lad mig så få to fileter nu, sagde hun og tilføjede lettere nervøst, at hun nok hellere måtte vente med at lægge dem på panden til dagen efter.

 

Eget røgeri og specialiteter på glas

Ifølge Lars er det en fremherskende tendens i tiden, at man går samlet ind med flere specialfødevarebutikker, der tilsammen danner et mini-torv. Visionen er, at han sammen med de andre butikker i Støden vil etablere en gourmet arkade i et butiksareal, som er blevet ledigt i ejendommen. Det skal være en oase for hjemmelavede delikatesser og tilbehør fra fiskehandleren, slagteren, bageren osv. Og det er et projekt, som allerede nu er ved at tage form, idet man i kælderen under Kuberts Fisk er gået i gang med at indrette et rum med rygeovn og andet udstyr til fremstilling af specialiteterne.

Har glæde af sin baggrund som kok

Ud over salget af årstidens friske fisk er der også mange kunder, der vælger fiskehandlerens ovnklare retter, lige som skaldyrsfyldte tortillas eller f.eks. bakker med et vekslende udvalg af fiske tapas hører til blandt butikkens mange trækplastre. Man skal hele tiden være åben for at tænke i nye baner og eksperimentere med nye anretninger, mener Lars, der i denne sammenhæng nyder godt af sin oprindelige uddannelse som kok med erfaring fra restauranter i blandt andet Nyhavn og Tivoli. Da den første af familiens to piger kom til, valgte de at forlade København til fordel for Odsherred, hvor der var gode rammer og pasningsmuligheder. På et tidspunkt havde Lars arbejde hos en fiskehandler i Holbæk, og det var her, han for alvor blev ”fanget” og fik lyst til at gå fiskevejen med etableringen af egen butik.

Tilbage

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies